13 Oktober 2009

Shopping sakan

Bila dah habis kerja2 haji barulah ada selera nak shopping. Baru teringat nak bawa balik buah tangan untuk kawan2 dan sedara-mara kat Malaysia. Kalau tak, bila orang shopping, kita tengok ajelah.

Ada barang kat sini yang ada dijual di Malaysia, sesetengah tu pulak harganya sama macam kat Malaysia. Jadi kenalah hati2 kalau nak beli barang. Kena pulak yang bukan kaki shopping, tak tahu harga kat Malaysia berapa, memang haru.

Nak beli barang sebagai buah tangan kenalah ada value. Contohnya tasbih. Buat apa kita bagi tasbih kat orang yaang agaknya jarang gunakan tasbih. Dan kalau nak beli tasbih orang kata, belilah yang ada roh, yang kembali bertasbih bila kita tak gunakan, seperti tasbih batu atau kayu. So, saya tak beli tasbih plastik yang harga 2riyal tu, saya beli tasbih kayu yang jatuh 50 sen satu sebab saya beli bundle. 2 dozen 10riyal. Valuenya bukan pada harga, tapi manafaatnya benda yang kita bagi hadiah tu. Ada juga saya beli tasbih batu yang harga 10 riyal satu sebab saya minat tengok warna dia. Untuk saya sendiri saya beli tasbih biji kurma.

Pernah saya terbaca dalam blog Saiful Islam, cenderahati yang tak dihargai, macam contohnya pen. Bagi seorang cikgu kita rasa hadiah yang paling sesuai ialah pen, tapi orang tu berapa punya banyak pen dah ada dalam koleksi.

Untuk rakan2 ofis perempuan saya beli kalung mutiara. Satu tu baru jatuh 2 riyal. Kalau kat KL harga dia paling murah RM5 dan paling mahal RM10 - tengok lokasi kedai yang menjualnya. Untuk saudara-mara suami suruh beli tudung, jadi saya beli tudung Turki. Cantik! Apa ke brandnya dah lupa. Ada 2 lai lagi. Rasanya satu tu nak bagi Mariani sebab dia peminat setia blog saya ni. Satu lagi nak bagi Yong. Bagi alamat ya Yong!

Untuk abang2 saya, saya belikan serban cantik harga 10 riyal satu kat Mina. Bila ternampak serban tu terus jatuh hati, terus datang niat nak beli untuk abang2 & adik saya, walaupun sebelum tu tak terfikir nak belikan hadiah untuk depa. Bila balik ke Mekah tengok harganya 20riyal tak ta'wil. Saya ni anak perempuan tunggal dalam keluarga.

Budget saya untuk hadiah ni not more than RM1000. Kita bukan kaya sangat pun. Saja nak menyukakan kawan yang seronok menghantar dan menyambut kita mengerjakan haji. Meraikan sahabat dan saudara-mara lah katakan. Untuk anak2 lainlah kan? Untuk Ucu yang jaga anak saya dan untuk Jihan yang jaga rumah saya, ada hadiah lain.

Ada juga kawan saya yang tak beli apa2 hadiah. Katanya dia datang bukan untuk melancung. Betul juga kan? Tak kisahlah, masing2 ada pendapat sendiri. Saya suka tengok orang gembira. Kadang2 orang kayapun seronok dapat hadiah dari orang lain. Ada saya beli gelang dan cincin untuk kanak2 perempuan. satu dozen tu 1 riyal je, ada yang 2 riyal. sorang saya bagi 3 gelang, kadang2 satu je, bukan main seronok dia orang. Pakai 3 hari dah patah. Suka2 je.

Hadiah yang paling dinantikan, of course air zam2 dan kurma. Dah habis kurma yang dibeli, kita cari kat Billion!

Tiada ulasan: