Bila dah lebih 30 hari berjauhan dari Malaysia, baru teringat dan rindu makanan dari Malaysia. Dah tak tahan dah makan ikan kayu ngan ikan Dori tiap-tiap hari. Ikan kayu tu bukan bermakna ikan aya yang orang buat gulai Nasi Dagang tu. Ikan ni memang tak pernah jumpa kat Malaysia. Ambik kat tasik mana tak tahulah. Tiap2 hari 2 jenis ikan ni ajelah. Pastu daging atau ayam.
Ada sekali pi bilik jiran bilik 205 (saya bilik 203), depa bagi makan samabal ikan bilis, pergh punyalah sedap. Dapat lak merasa ikan kering, fuh sedapnyaaaaaa..... Masa nilah nak perabih serunding daging yg mak bawa. baru terasa lazat makan serunding daging.
Masa dulu2 pernahlah jugak kawan-kawan tempah acar buah untuk jemaah haji. Tapi bila saya sendiri nak mengerjakan haji, tak teringat lak nak buat acar buah. Kalau sesiapa yang nak mengerjakan haji tahun ni, bolahlah tempah acar buah dari saya. tak mahalpun, 350gm RM10.00. Lebih kurang sekilo RM30. Kalau nak kena post, terpaksalah saya caj belanja mengeposnya.
Bagi yang nak mengerjakan haji tu elok le dipackkan kecik2 ration dari Malaysia. Packkan sesenduk sebungkus. acar sesenduk, sambal ikan bilis sesenduk, serunding seseunduk. Bukan apa, sekali makan untuk seorang. ikan kering tu, pandai2 lah, asalkan sepeket tu sekali makan. Peket tu seal lah siap2. bakar kat hujung plastik tu anggaran 1 cm dari hujungnya.
Masa belum pergi ni, macam2lah orang dok fikir, menyusahkanlah, tu le orang pompuan, makan je yg dia ingat. Tapi bila dah sampai sana, baru terfikir, terkenang masakan kampung.
Socialisation: Pergaulan Mempengaruhi Siapa Kita Pada Hari Ini
3 hari yang lalu
Tiada ulasan:
Catat Ulasan