03 Jun 2009

Dari Rompin Accident di Bukit Putus

Salam

Saya tak tahu kenapa rakan2 di ofis suka guna perkataan salam instead of Assalamualaikum. apa2pun ianya masih acceptable kot.

Lama tak jengok blog. Akhir2 ni musim panas, anak saua suka tidur bilik saya sebab ada air-cond. Kalau dia nak tidur sendiri tak pe, minta temankan pulak. alih2 kita tertidur sama.

25/5/09 saya dapat BLM warna mountain blue. patutnya dapat hari jumaat sebelumnya tapi dia orang tak buat PDI (pre delivery inspection), so isnin baru ambik. tak sempat nak tayang kat adik-beradik masa kenduri kahwin anak sedara. bimbang gak takut terasa hati beli kete senyap2. hari khamis abang Aziz saya datang untuk ambil iswara tahun 1997. tolak kat dia 4K je.



Hari Jumaat kami ke Rompin untuk kenduri kahwin Husni, sepupu saya. Kami menginap di Rompin Beach Resort ditanggung oleh bapa pengantin perempuan. RM198 per night. Kami occupy 8 chalet. Hari Sabtu 30/5/09 tu kol 4:30 petang terus balik ke KL.

Kami solat Maghrib di Kuala Pilah kemudian sambung perjalanan. Bila sampai di Bukit Putus budak2 bukan main seronok lagi sebab jalan bengkang-bengkok. Depa main game wo-wo. Kalau belok ke kanan yg kiri tolak orang kanan, bila belok kiri, yg kanan tolak orang kiri sampai jerit woooo woooo woooo. pastu gelak. itupun boleh jadi game.

Sedang seronok depa main wo-wo tetiba satu treller dari arah bertentangan makan jalan, lalu bergesel ngan kereta kami. Wadduh! KEretaku lom sampai seminggu! Toleh ke belakang dah tak nampak trellernya. Yang kami nampak hanyalah bukit. Huwaaaaaa. Sesiapa yang pernah lalu Bukit Putus taulah betapa bengkang-bengkoknya jalan tu macam ular kena palu. Masa tengok GPS tu pun saya gelak tengok peta jalan. Saya menggunakan MapKing 2007.

Kereta kami calar dan kemek fender depan dan belakang. sport rim depan calar teruk, apa nama tah yg kat belakang tayar tu(bukan mudguard), koyak dan cermin sisi patah. Semua mangsa adalah di sebelah kanan. Kejadian tu berlaku 5.5km dari simpang terdekat. (Kami sepatutnya ambil simpang ke kanan untuk ke PLUS Hi-way)

Kami berhenti di Petronas selepas Bukit Putus, tengok kerosakan kereta. Petugas kat situ kata balai polis terdekat ialah Balai Paroi selepas traffic light. Jenuh juga nak cari balai tu, 3 kali kami ulang alik. So, kami patah balik ke Ptronas tu dan seorang pemandu kata balai polis tu ada banyak lampu, barulah kami jumpa. Pegawai di situ kata balai berkenaan tak terima laporan traffik kecuali yang melibatkan kematian. Kami boleh buat aduan di mana2 je sebab sekarnag ni semua online. Jadi kami balik ke Bangi.

Sampai di Bangi pegawai di sana kata laporan traffik belum online lagi, yg online cuma jenayah. Jadi, kami kena ke IPD Seremban. KAta salah seorang pegawai tu IPD Seremban terletak dekat dengan bus stop lama. Kalau kat bus stop lama, maknanya di pekan Seremban la.

Sampai di Seremban cari IPD tak jumpa, tanya orang kat situ katanya IPD di Seremban 2. Aduhai.... satu hal nak cari Seremban 2.

Sampai di Seremban 2 buat aduan, fotostat IC, lesen, masuk bilik interrogaation, dia kata tunggu jap sebab nak ambik gambar. Jadi kami tunggu di kereta selama sejam. Bila tak datang juga kami pergi tanya. Rupa2nya gambar dah ambil masa kami tengah buat aduan. Sabor je.

Kol 1 pagi baru sampai di rumah. Hari Isnin hantar ke EON Sg Besi, lagi sebulan baru siap.

4 ulasan:

inabu berkata...

kak wani, ciannya kat kak wani, tp camne pun sabar byk2 ye...baru isnin lps nabu sembang2 ngan opismate nabu pasal jalan kat buki putus tu, dia ckp mmg byk eksiden kat situ, alih2 arini kak wani crite pasal eksiden kat situ...sabar byk2 ye kak wani, dugaan tu....

kakyong berkata...

salam kwani,

sian nyer kak.. tak jd ler nak mai ipoh.. :)
la ni naik keta ape g koje?

k wani berkata...

la ni kak wani naik kete KTM ngan putra le nampak gayanya. abang hamdi hantar sampai stesen serdang. hop-in, sampai ke central tukar putra lak. seronok gak naik komuter tapi sabor je le. masuk komuter tak payah buka langkah, orang tolak dari belakang. ikut je arus

Dr. Abdul Wahab Arbain berkata...

Salam Salwani,
Syukur semua dalam kereta selamat. Anak-anak lebih dari segala harta di dunia ini.