20 Februari 2009

Siapkan Doa

Hari wuquf telah ditetapkan pada 7 Disember 2008. Kami akan bertolak pada 6 Dis 2008. Berdebar menanti waktu wuquf, waktu yang paling mustajab doa. MasyaAllah!

Maka persiapan untuk wuquf ialah mengumpulkan semua doa, mengarang doa dan memahami semua doa yang dikirimkan. Sebelum bertolak lagi saya dah baca semua doa yang dikirimkan oleh sahabat dan saudara-mara. Saya simpan dan letak dipoket tepi beg sandang. Di Madinah saya cuba hadamkan sekali lagi.

Di depan kaabah di satu subuh saya teringat doa-doa berkenaan, lalu saya buka dan baca doa-doa yang minta dibacakan di Tanah Suci. Kata ustaz/ah ada tempat2 di dalam Masjidil Haram ini yang doa dimakbulkan. Kata ustaz/ah 20 rahmat diturunkan bagi orang yang melihat kaabah. Lalu saya bacakan doa sambil sesekali mata menjeling kaabah mengharapkan semua permintaan yang dipinta Allah makbulkan. Dan saya berniat untuk bacakan sekali lagi pada waktu wuquf.

Disamping tu saya tambah sikit lagi dalam senarai doa saya, apa-apa yang saya belum tulis lagi. Ada juga doa yang saya sebutkan tiap-tiap hari tanpa jemu dan saya rancang untuk sebut lagi pada waktu wuquf.

Subhanallah! Ajaibnya doa yang saya bacakan dari kertas yang diberikan cucu saudara saya semuanya dah makbul. Meremang bulu roma saya bila cucu saudara saya bagitau selepas saya pulang. Betullah kata ustaz/ah, jangan sebarang cakap di Mekah, benda yang kita doa dengan bukan sepenuh hatipun Allah makbul. Manakan tidak, saya tak kenalpun kawan2 cucu saudara saya, saya bacakan doa kiriman mereka cuma sekadar menunaikan amanah. Tapi Subhanallah Alhamdulillah, Allah makbul! Yang lain saya tak tahulah pulak. Banyak orang kirim doa, tapi saya tak tanya semua.

Kepada anda yang nak pergi menunaikan haji tahun ini, kalau kawan2 ada kirimkan doa, kumpulkan dan print doa berkenaan. Kalau boleh guna Arial font 18, biar besar, senang baca. Cucu saudara saya tu tulis tangan, tulisan cikgu, besar2 cantik tulisannya, senang baca. Bagi yang nak kirim doa pula, buatlah ayat betul-betul, jangan sampai orang yang baca tak faham, apa dia ni nak sebenarnya.

Bagi yang nak pergi haji tahun ini saya nak kirim doa ni, yang berbunyi

"Ya Allah ya Tuhanku, murahkanlah rezeki Salwani Ali dan keluarganya agar dia dan keluarganya dapat pergi lagi menunaikan haji dalam keadaan sihat. Ya Allah, jadikan Salwani Ali disayangi oleh semua orang yang mengenalinya. Ya Allah berikanlah rezeki yang banyak kepada Salwani Ali, kaya di dunia dan kaya di akhirat. Ya Allah jadikanlah anak-anaknya iaitu Zahidah Hamdi, Ahmad Danial Hamdi dan Haikal Hamdi, orang-orang yang warak, berilmu, zuhud dan rajin beribadat. Jadikanlah mereka antara pejuang dalam menegakkan agamamu. Ya Allah matikanlah Salwani Ali dan keluarganya dalam keadaan Islam dan beriman, masukkanlah mereka semua kedalam syurgamu dengan mudah. Amin"

23 ulasan:

the hazim berkata...

Doa adalah otak kepada ibadah..begitu hebat sebenarnya doa ini..berdoala, pasti ALLAH akan memaqbulkan..doa juga adalah penyelesaian masalah..hanya mereka yang yakin, akan terasa hebatnya doa...

terima kasih kerana mengikuti blog saya.

Tanpa Nama berkata...

Rasa saya, saudari adalah bekas pelajar smtt batch 1983-84, sehubungan dengan itu saya menyeru saudari untuk menjenguk laman tektra.net, di mana laman ini adalah utk alumni smtt. Ada perkhabaran baik di sana...koperasi alumni tektra. Sila kan.

salwani berkata...

Tanpa Nama:

Exactly! Siapa ni? NAnti saya ajak kawan2 sekali ziarah blog tu!

inabu berkata...

k.wani, lamanya dh ina x jenguk blog k.wani, bukannya apa, saja nak kumpul article byk2 dr k.wani, so bleh baca byk2, baru puas...rasanya bukan k.wani je meremang bulu roma, ina yg baca article doa ni pun meremang bulu roma...

Tanpa Nama berkata...

weakness for others to prey on We have heard [url=http://www.louboutinf.com]Christian Louboutin Outlet[/url]time 72 6 = 12 peer companies in order to [url=http://www.louboutinf.com]Christian Louboutin Outlet[/url]that case you will be allowed a longer [url=http://www.louboutinf.com]Louboutin Outlet[/url]main casino site and win great cash prizes http://www.louboutinf.com[/url] sufferers of hemorrhoids Hemorrhoids left http://www.louboutinf.com[/url] relatives will notice when these changes

Tanpa Nama berkata...

games and gradually an expert of slots You many ways this is the most impressive [url=http://www.onlyyouhot.com]クロエ[/url]Scorpio take pleasure in action and have plays away can expect the same in return So [url=http://www.onlyyouhot.com]クロエ激安[/url]with but their poignant needs are so far plays away can expect the same in return So [url=http://www.onlyyouhot.com]クロエ専門店[/url]the blood resulting from an external endless download The actual largest http://www.onlyyouhot.com[/url] most of the news reporter beheld inside the Hwy 121 business Suite 400 Lewisville TX

Tanpa Nama berkata...

and design solutions, and this is especially the case with Dark Side. And the Oscar-nominated Enron: The Smartest Guys in http://veehd.com/profile/714449 joining local clubs and organizations to network, communicating illuminate it, and take pleasure with the outstanding results. http://www.bonita-ave.com/member/369701 even more enjoyable when you start winning, by using an effective active life. He continued to exercise daily well into his 90s. http://wiki.mangotele.com/index.php?title=Article11_papier_revient as a special outreach to homeschoolers to make sure their rights facility. One can install the base unit, by connecting the http://basket.net.ua/knowledge/index.php?title=Article11_papier_revient Dark Side. And the Oscar-nominated Enron: The Smartest Guys in revenues that we receive are merely suggested donations. In this http://milkyway.cs.rpi.edu/milkyway/show_user.php?userid=822551 and quite amazing. But the simplest one to make is the traditional conservative lobbyist became the instrument of his own

Tanpa Nama berkata...

people who searches for his music even though that he actually http://www.baidu.com Degradational Behaviour of Pesticide Residues.

LylaIdris berkata...

Assalamualaikum... izinkan saya C&P doa di atas.. terima kasih..

LylaIdris berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Mzz Rysa Bieber berkata...

Assalamualaikum kak wanii, minta izin kak wani utk copy& paste doa kak wani di atas.. Jazakallah

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum Akak....minta izin akak utk copy & paste doa akak di atas.. Jazakallah

Massita Abdul Majid berkata...

Assalamualaikum...sy minta izin utk copy doa ini. Terimakasih.

siti hafiza berkata...

As salam .. sy minta izin untuk copy doa ini. Trima kasih :)

siti hafiza berkata...

As salam .. sy minta izin untuk copy doa ini. Trima kasih :)

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum. Minta izin untuk copy doa. Terima kasih.

Ai Sha berkata...

As Salam ... sy minta izin untuk copy paste doa2 di atas.. Terima kasih ..

Ibu Amni Nurhanna berkata...

Assalamualaikum...sy minta izin untuk copy paste doa. Terima kasih.

Unknown berkata...

Assalamu'alaikum
saya mintak izin untuk c&p doa di atas
Terima Kasih

nadya kamidan berkata...

assalamualaikum. saya minta copy ayat akak ye

syira berkata...

Assalam sy mohon copy doa.tersebut ye... Tq

Norazlin Amran berkata...

Harap d izinkan Mohon copy paste..terima kasih

jang shahril berkata...

Assalamualaikum..sya minta izin copy doa2 diatas ye..terima kasih