17 Mei 2010

Anakku Autisme 6

Pada peringkat awal prestasi Danial biasa je. Result lebih kurang macam kakak dia. Lebih kurang cam 140 of 450 students. Percakapan lebih kepada English tapi bab mengeja lebih kepada Melayu. Maknanya nak eja untuk English, dia kurang sikit la, kalau BM laju je. So, saya ajar dia phonetics.

Masa darjah 1 pada peringkat awal bila cikgu beri arahan dia tak ikut arahan. Puas cikgu suruh duduk, dia buat derk je. Suatu hari cikgu terperasan dia bercakap dalam Bahasa Inggeris, so cikgu cakap kat dia "Danial, sit down" terus dia duduk. Allahu! Akbaru!

Masa darjah 2 Zahidah komplen Danial selalu keluar dari kawasan sekolah. Saya rasa dia curious, apa yang ada diluar sana.

Masa darjah 2 jugalah masa yang paling mencabar. Zahidah mengadu dia rasa malu sangat dengan perangai Danial. Dia boleh merangkak kat sekolah dan berlagak macam harimaulah, macam anjing la. Selalu gak dia makan cara menjilat, malas nak guna tangan. Sedih sangat bila dia cerita orang panggil dia mental. Nak menitik airmata.

Masa exam akhir tahun darjah 2, ada subjek yang dia dapat 86% dan ada yang dapat 4%. Dia buat m/s yg pertama je, lepas tu dia tak buka lagi dah. Kami test balik di rumah suruh dia buat balik, semua betul! Subjek yg dapat markah banyak tu cikgu cerita dia asyik kena suruh Danial buka mukasurat seterusnya. Kemudian barulah kami kelam-kabut setkan balik appointment dia untuk berjumpa doktor.

Doktor di Dispensary TNB syorkan saya bawa dia ke UKM. Buat appointmen dengan Prof Vicky. Yang merawat Danial ialah seorang doktor warga India, dah lupa dah nama dia, dia yang confirmkan bahawa Danial ada mild autisme. Masa tu bawa suami sekali. Barulah dia faham masalah Danial. Ada beberapa ujian. Salah satu tu, yg terakhir, ada 3 bahagian. Bahagian 1 mesti ada 2 of 3, bahagian 2 kena ada 1 of 3, bahagian 3 kena ada 2 of 3, bahagian 4, salah satu dari 4. Danial memenuhi minimum kriteria.

Pada peringkat awal suami macam tak leh terima bahawa Danial autisme. Tapi lama-kelamaan dia faham. Dalam tempoh cuba memahami tu beberapa kali dia bergaduh dengan Danial. akhirnya Alhamdulillah dia dapat terima bahawa anak kami memang bermasalah.

1 ulasan:

kakyong berkata...

kak wani..
sambung lagi..